Min hund har fått en fästing – vad ska jag göra?

Artikeln innehåller reklamlänkar till Zooplus

0
1013
Fästingar är en vanlig sommmarplåga för många. Men vad gör du om din hund fått en? | Foto: LaBruixa från Pixabay

Vår och sommar vankas. Både du och din fyrbenta vän kan njuta av att ta långa promenader tillsammans, springa fritt i det höga gröna gräset och lufsa runt i de torra skogarna. Något som däremot inte är lika lyckligt är de nästintill osynliga, svarta små djuren som gärna och lätt fäster sig på din stackars hund.

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   

Snabbt blir fästingarna blodfyllda och hunden börjar klia mer och mer. Som tur är finns det en hel del tips på hur fästingar tas bort, hur fästingbett kan förebyggas och olika medel som kan användas om hunden redan blivit biten. Är ni intresserade att veta mer ska ni fortsätta läsa!

Varför behöver man plocka bort fästingen?

Fästingar bär på en del sjukdomar som man gärna undviker att smittas av. Hos hundar kan ett fästingbett innebära Borrelia, anaplasma och TBE. Att hunden smittas av TBE är dock väldigt ovanligt. När fästingen klättrat upp på din hund kan det dröja en stund innan den väl sätter sig på plats och biter tag i huden. När den väl bitit sig fast kan det dock dröja så länge som upp till ett dygn innan någon smitta överförs.

Oavsett hur lång tid det tar bör du dagligen undersöka både din hund och dig själv för att undvika att någon smitta hinner överföras, eller kanske till och med hitta fästingen innan den hunnit bita fast. För trots att dessa små djur inte ser så skadliga ut kan det faktiskt vara farligt att bli smittad av dem. Har din hund blivit biten ska fästingen avlägsnas så fort som möjligt.

Symptom av olika sjukdomar

Det kan vara svårt att veta om din hund blivit smittad av en sjukdom eller om fästingbettet bara orsakat en lätt infektion i huden. Det finns olika symptom du kan kolla efter. Vid smittning av anaplasma kan hunden:

  • bli slö
  • få nedsatt aptit och feber
  • bli stel
  • få plötslig hälta

Vid smittning av TBE kan hunden:

  • bli vinglig
  • få smärtor i nacken
  • få kramper och förlamning
  • få beteendeförändringar

Tips innan fästingen ska avlägsnas

Innan du börjar processen, eller till och med innan du köper en hund, bör du veta om att det bästa och säkraste verktyget är en fästingplockare. Med den får du ett ordentligt tag kring huvudet utan att riskera att kroppen krossas, något som lätt händer om man använder en vanlig pincett eller fingrarna. Om fästingens kropp krossas börjar den ”spy in” farliga smittoämnen i hunden, vilket vi vill undvika. I och med att en fästingplockare är designad just för att få tag om fästingen riskerar du heller inte att skada eller klämma din hund. En smart variant är en fästingkrok av plast som lyfter upp fästingen utan att klämma den. Använd inga andra ämnen eller vätskor för att få ut fästingen.

Såhär tar du bort fästingen från din hund

När fästingen väl ska avlägsnas gör du såhär:

  • För det första ska inga ämnen eller vätskor användas för att få ut fästingen.
  • Ta tag om fästingen nära huden.
  • Var inte rädd för att nypa till ordentligt för att försäkra dig om att den verkligen dras ut.
  • När du fått ett bra grepp ska du dra rakt ut. Undvik att vrida fästingen.
  • Försök att få med alla delar av fästingen. Dock är det inte farligt om t.ex. huvudet sitter kvar.
  • Rengör området där fästingen suttit.

Infektion efter fästingbett – är det farligt?

Att fästingbetten kan bli infekterade beror på att en liten del av fästingen fortfarande sitter kvar i hundens hud. Då bildas en infektion, bettet kan bli varigt och huden runt om kan rodna och bli lite svullen. Skulle detta ske kan det vara bra att tvätta såret med ett desinficerande eller antiinflammatoriskt medel, t.ex. Klorhexidin eller Viatop. Sådana medel finns att köpa på apotek eller närmaste sjukhus. Även lindrande geler kan vara behagligt för hunden då det lindrar klådan.

Att bettet blir infekterat är däremot inte farligt – det är kroppens sätt att reagera på ett ämne som inte hör till. Vanligast tar kroppen själv hand om de kvarlämnade fästingdelarna inom 1-2 veckor, och vips så är såret läkt. Dock kan det vara bra att hålla ett extra öga på det tills du kan se att det är borta och inte längre infekterat. Du kan också försöka pilla bort de resterande delarna. Om såret inte har läkt efter 1-2 veckor bör du kontakta en veterinär.

Vad kan jag göra för att förebygga ett fästingbett?

Det är otroligt vanligt att hundar får flera fästingar dagligen, och det kan vara svårt att undvika helt. Det du bör göra efter varje promenad är att kolla igenom hundens päls och se så att ingen liten blodsugare satt sig fast. Det finns även en hel del olika förebyggande preparat, så kallade fästingprofylax, som motverkar att fästingarna sätter sig på hunden. Dessa förebyggande preparat finns i mängder av olika typer och former, t.ex. i tablettform, som halsband, som flytande medel eller genom vaccination.

Här är några olika preparat och hjälpmedel för att förebygga fästingangrepp.

Det kan vara bra att veta om att som alla typer av läkemedel kan dessa förebyggande preparat bidra med bieffekter som kräkningar och håravfall. Skulle du uppleva att din hund lider av det kan du bara testa ett annat medel.

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!