Lös hund i bilen kan bli dyrt – så slipper du böter

Artikeln innehåller sponsrade länkar

0
74307
Lös hund i bilen kan bli dyrt - så slipper du böter | Säker Hund
Detta är ingen ovanlig syn. Faktum är att på 70-talet satt nästan alla barn så här. Idag tycker ingen att barn skall vara lösa i bilen. Men hur är det med hundar? Skall de verkligen behöva sitta fast? | Foto: TessDeGroot/Pixabay CC0 1.0

Hund i bilen – vad säger lagen?

De flesta vet att man inte bör ha en lös hund i bilen när man åker. Vad inte alla känner till är att det kan resultera i rätt så kännbara böter. Kör du omkring med två lösa hundar i bilen och blir stoppad får du betala 3000kr. Detta då bötesbeloppet per hund är 1500kr. Alltså samma belopp som för en person som inte använder säkerhetsbälte i bilen enligt polisens hemsida. Saftig och så onödigt. För samma pengar hade du nästan kunnat köpa en bra hundbur till bilen istället. Här jämför jag två av de mest populära och säkraste svensktillverkade hundburarna för bil.

- Annons -
 
💚 LoFi - Relax - Plugga - Följ på Spotify
   

Lös hund = 1 500kr i böter

Enklaste sättet att slippa böter

Här kommer svaret: ha aldrig hunden lös i bilen. Det finns flera bra sätt att sätta fast en hund i bilen. Lite beroende på var du kan ha din hund så finns det i huvudsak två olika lösningar.

Ha aldrig hunden lös i bilen

Du kan antingen ge din hund ett säkerhetsbälte som är en speciell säkerhetssele till för att användas i bilar. Detta gör att den kan sitta både i passagerarsätet där fram eller i baksätet. Mer om detta strax.

Det andra sättet är en hundbur som de flesta har i bagagen på bilen. Detta funkar om du har en combi-modell som har öppet mellan lastutrymmet och kupén. Reglerna säger nämligen att du måste kunna se hunden under resan. Man får anta att backspegeln gäller i detta fall. Nedan ett kort urtag från regelverket på Jordbruksverket.

Statens Jordbruksverks föreskrifter – Transport på väg
6 kap. 3 § – Levande sällskapsdjur får transporteras i en personbils bagageutrymme endast om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Då djur transporteras i utrymme för personbefordran, ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.
Källa: Jordbruksverket.se

 

Hunden i framsätet & baksätet – använd säkerhetsbälte

När du transporterar en hund i bilen så är det du som ansvarar för att den kan åka med på ett säkert sätt. Om du någon gång haft en matkasse lös i framsätet så kan du kanske komma ihåg känslan redan vid en lätt inbromsning. Kassen börjar luta men innan du fått stopp har den blivit för tunga att hålla emot så tomater och mjölkpaket ramlar ur framåt och mosas mot golvet och rutan.

Vid en rejäl inbromsning eller krock så är detta ingenting. Då snackar vi mycket starkare krafter. Det enda som hjälper är att spänna fast hunden på samma sätt som dig själv. Det finns flera olika säkerhetsbälten att köpa som är speciellt anpassade för hundar. Här är ett exempel på en säkerhetssele (ArkenZoo) som funkar bra i bilen.

Hur stor skall en hundbur för bilen vara?

Det bästa och säkraste stället för din hund är troligen i bagageutrymmet. Det finns idag gott om transportburar som är krocktestade i Sverige. Så här mäter du vilken storlek du behöver på transportburen.

Längd

Mät hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Tag detta mått gånger 1,10.

Bredd

Mät hundens bröstbredd gånger och ta det gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.

Höjd

Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

 

Vilken typ av transportbur är bäst?

Enkel nätbur till bilen

Dessa är ofta ganska billiga och finns i många modeller. De har ofta ett ”finmaskigare” galler som också är av tunnare material. Priset gör dem såklart attraktiva men det finns olika argument emot denna typ av hundbur som jag har sett diskuteras på många svenska och utländska hund-forum. Det man är orolig för är vad som händer vid en krock. Då kan enkla burar som dessa kanske vika sig och skada hunden. Detta gäller särskilt utställningsburar som du aldrig skall använda som transportbur i en bil. Säkrast är att alltid använda en bur som krocktestats på något sätt i Sverige.

Stål och aluminiumbur – kvalitet och dyrare

Jag köper inte så mycket saker men när jag gör det så blir det gärna dyrt och av hög kvalitet. Skall du satsa på en dyr sak till din hund så låt det bli en säker, tålig och helst bekväm hundbur till bilen. Det finns ett par bra svenska tillverkare av transportburar för hundar. (Det är nåt speciellt med svenskt säkerhetstänk.) Den här typen av burar har till och med en nödutgång eller en så kallad utrymningslucka. Här jämför jag två av de bästa hundburarna i Sverige.

Skall du satsa på en dyr sak till din hund så låt det bli en riktigt bra hundbur till bilen

Lös hund i bilen kan skada övriga passagerare

Det är inte bara hunden som skall skyddas. Allt som är löst i en bil vill flyga framåt vid en kollision eller en snabb inbromsning. Så även en hundbur med en hund i. Har du nu bestämt dig för en hundbur i bilen så är detta en mycket bra början. Det du nu måste vara noga med är att sätta fast buren på ett säkert sätt.

Det vanligaste är att det följer med remmar av något slag för att fästa i bilens redan befintliga lastöglor. Dessa måste hålla en hög kvalitet och tåla en enorm vikt. Vissa burar är krocktestade och godkända endast tillsammans med en extra säkerhetssele som fäster buren i bilens bagage. Det räcker alltså inte att ha en tålig bur. Den måste också sitta fast på rätt sätt. Läs mer om detta i artikeln där jag jämför Mim och Artfex.

Vem kollar om din hund sitter säkert?

Jordbruksverket kan inte själva kontrollera bilar utan detta är ett jobb för polisen. Sedan lagen infördes är det mycket få som dömts då den troligen har ganska låg prioritet. Men det är klart, vid flygande kontroller kan det naturligtvis bli generande uppenbart att någon slarvat med säkerheten och hur du har din hund i bilen när du kör.

Låt säkerhet gå först

Låt nu inte detta bli en anledning till att du har säkerhetssele eller hundbur till din hund när du reser med bil. Självklart går både din och din hunds säkerhet först. En krock eller en kraftig inbromsning kan sätta igång mycket stora krafter och få förödande konsekvenser både för dig själv och din hund. Här kan du förresten se i en artikel jag skrivit om hur mycket din hund väger vid en krock i olika hastigheter. Förbered dig på ganska hårresande siffror!

Hunden måste må bra även i bilen

Det finns fler saker som är viktiga om du vill köra lagligt och följa reglerna för hur din hund skall åka bil. Något det talas om varje sommar är instängda hundar i pizza-ugnar. Då menar jag såklart bilen. Temperaturen kan öka mycket snabbt i en bil som står i solen. För en hund kan detta ge allvarliga skador. Vid en kroppstemperatur runt 42 grader så blir en hund medvetslös och kan dö. För att få ramar för vad som är rimligt har Jordbruksverket satt upp följande regler:

Temperaturer
Man får inte lämna sin hund utan tillsyn i ett fordon om temperaturen kan komma att överstiga +25°C eller gå under -5°C.
Källa: Jordbruksverket.se

 

Det är viktigt att det finns skugga och att det finns friskluft som kan cirkulera. Bädda alltså inte in hundens bur med filtar och badkläder bara för att den står i bagageutrymmet.

Om det är lämplig temperatur i bilen så kan du inte ha din hund instängd där hur länge som helst ändå. Bilen är ingen förvaringsplats och i längden kan det bli riktigt otrevligt för din hund. Även resan kan lätt bli många timmar så ta gärna paus ofta. Här tycker jag Jordbruksverkets regler är väldigt frikostliga. Ta dem inte som en uppmuntran utan som en maximal gräns.

Maxtider i bilen
Under transporten måste hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den skall också få foder med högst 24 timmars mellanrum.
Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och som längst 3 timmar.
Källa: Jordbruksverket.se

 

Varmt i bilen – så ser du om din hund mår dåligt

Om det är för varmt så märker du på din hund att något är fel. Hunden försöker hitta skugga, byter ställning och vill inte ligga still. Då inte hundar svettas som människor så flåsar den för att försöka kyla kroppen. Ett kraftigt flåsande och snabb andhämtning leder till att hunden förlorar mycket vatten. När temperaturen i bilen ökar hinner inte hunden kompensera och då stiger även hundens temperatur.

Tänk på detta:

  • Rasta hunden minst var sjätte timma och ge gärna mycket vatten.
  • En varm bil blir snabbt livsfarlig.
  • En hund i transportbur måste ha skugga och ventilation även när du står still.
  • Se till att ha en tillräckligt stor bur som följer reglerna.

Håller du dig till detta så är chansen stor att du slipper en böteslapp om du blir kontrollerad. Ännu bättre – du minskar risken för att du eller din hund skall skadas i din bil. Det tycker jag är viktigare.

Ha en god (och säker) biltur!

 

- Annons -
Nyfiken på biodling? Ny Podcast. - Lyssna helt gratis!