Kan man åka tåg med hund i Sverige?
Javisst, resa med hund på tåg i Sverige är ganska enkelt. Men det finns olika regler för olika bolag och sträckor. Här har jag samlat de viktigaste punkterna du behöver veta beroende på vart du skall åka. Jag tipsar också om hur du får en smidig och förhoppningsvis lugn resa med hunden.
I denna artikel:
- 7 tips inför tågresan
- Bästa mjuka hundburarna
- Hund på SJ’s tåg
- Hund på Västtrafiks tåg
- Hund på Kalmar länstrafiks tåg
- Hund på Skånetrafikens tåg
- Hund på Norrtåg
Tips när du skall åka tåg med din hund
Här har jag samlat några saker som kan vara till hjälp när du skall ut på tågresa med hunden.
1. Ha hunden i en väska under resan
Har du en liten hund som en Chihuahua eller en Papillon så kan det vara smart att ta med den i en väska. Det blir lätt trångt och lite bökigt både på perrongen och när man man skall gå på tåget. En smart variant är en sån här ryggsäck för små hundar (ArkenZoo) så man får händerna fria. Den kan man ju även ha på magen om man vill ha hunden under extra uppsikt där det är mycket folk.
Har du en liten hund, bär in den i tåget
Har du hunden lös så är det säkrast att bära den till sin plats. Det är lätt hänt att någon trampar eller tappar en väska på hunden.
Man kan också ha liten väska eller en bag till hunden så kan den bli till en lugn koja under resan. Har du en väldigt ung valp som aldrig rest förut så kan detta vara en bra idé.
Mjuka hundburar
Har du en mindre hund så kan det det funka bra med en mjuka transportburar. De går att fälla ihop så de nästan inte tar någon plats alls när de inte används. De flesta finns för hundar i olika storlekar men på tåg så kan det vara svårt att få plats med de största. Den här har fått bra betyg (Arken Zoo).
2. Undvik rusningstid
Har du möjlighet att välja så åk en tid på dagen som är lite lugnare. Morgontåg brukar vara överfyllda och alla har mycket bagage med sig. Även tåg som avgår när en vanlig arbetsdag tar slut brukar också vara väldigt fulla. Välj att åka en annan tid så slipper du att din hund blir stressad eller orolig. Tycker du att det är stressigt, trångt eller besvärligt så känner din hund troligen det samma.
- Undvik morgon- och eftermiddagstiderna.
3. Hur du väljer en bra plats för hunden på tåget
Försök få en plats där det är lite lugnt utan för många människor eller andra hundar och djur. Lätt att säga, jag vet men prata med de andra som sitter i kupén för att hitta en bra lösning. Människor utan hund känner sig lugnare om de känner sig respekterade och informerade. Det är ett enkelt sätt att få en trevlig resa.
Ha en liten hund i en väska
Har du en liten hund så kan du ha med dig en väska eller liten hundbur. En del hundar gillar att krypa in i ett bekant och tryggt ställe. En väska skall stå på golvet och får inte stå i sätet. Se efter så att inget bagage kan ramla över hunden, speciellt om du använder en mjuk väska.
Ha en större hund på en filt
Lite svårt att ha större hundar i en väska. Ta med en liten filt eller matta som din hund kan känna sig lite hemma på. Allt för att den skall hålla sig lugn och nöjd.
Boka plats vid ett bord
Tänk på att det är högst onaturligt för de flesta hundar att åka tåg så mycket av ditt arbete blir att hålla din hund lugn och trygg under resan. Lyckas du boka en plats med bord så är det kanske den bästa lösningen. Uppmuntra din hund att sitta eller ligga under bordet. Där är det lite lugnare än i gången mellan sätena. Har du din hund under ett bord, glöm inte att din hund har en svans. Det är lätt att du eller någon trampar lite olyckligt om man inte ser sig för ordentligt.
- Välj en ”lugn” plats
- Välj plats med ett bord
- Se upp för trampskador
4. Ta med en ”överlevnadsväska”
De flesta har väl varit med om ett försenat tåg. Det är tyvärr inte ovanligt att man då och då (alltför ofta) blir sittande flera timmar i ett stillastående tåg. Eller ännu värre – en hel natt utan att få lämna tåget! Det händer inte ofta men åker du med hund så gäller det att vara ordentligt rustad.
Skall du åka långt så skall du ta med en väska med saker som kan komma att behövas under resan. Det kan bli varmt på tåg så vatten är viktigt att ha med. En sån här vattenflaska och skål (ArkenZoo) ”allt i ett” är rätt bra så man slipper ta med separat skål i väskan. Kom även ihåg att ta med medicin om din hund går på en kur.
- Tag med vatten och en liten skål.
- Tag med eventuell medicin.
5. Ta en promenad och var ”ny-rastad”
Människor gillar att sitta och har inga problem att åka ett ”tråkigt” tåg i flera timmar. Annat är det med de flesta hundar. Tag en ordentlig promenad innan ni kliver på ett tåg. Spring gärna runt och lek en stund. Har du tur så blir din hund trött och kan sova en stund under tågresan. Det gör det lite lättare för dig, din hund och andra i tåget.
Blir din hund lätt åksjuk? Ett tips kan vara att inte ge din hund mat närmare än tre till fyra timmar innan resan. Då har du större chans att klara dig från besvärliga händelser.
6. Passa på att lufta hunden vid korta stopp
Om du vågar så kan du ta en minuts promenad på perrongen då tåget gör ett stopp. Ett tips är att prata med konduktören innan. Fråga hur länge stoppet är. Säg till att du går utanför dörren med din hund.
Konduktören brukar vara den som står på perrongen och tittar att alla gått ombord innan dörrarna stängs. Stå därför nära dörren och gör gärna en gest att du ”liksom bara luftar hunden” och skall med ombord igen innan tåget går. (Hmm… hur ser den gesten ut tro.)
7. Tänk på detta när ni kliver av tåget
Det är skönt att äntligen vara framme. Det tycker även din hund. En del hundar blir uppspelta av att känna frisk luft igen och vill helst rusa runt på en stor fotbollsplan direkt. Men tyvärr ingen fotbollsplan i sikte på perrongen.
Var försiktig när ni går av. Trappor på tåg är branta och det finns även ett ”gap” mellan tåget och perrongen. Där vill du inte att din hund skall ramla ner. Verkar din hund det minsta nervös eller tveksam, hjälp den ner med ett kort koppel eller genom att helt enkelt bära ner den. Puh, äntligen på fast mark.
Din hund: ”Ok, kan vi hitta en jättestor öppen park där man får springa fritt nu?
Regler hos olika tågbolag i Sverige
Du kan ta med hunden på nästan alla tåg i Sverige men alla har olika regler för vad som gäller under resan. Här har vi listat några av de största. SJ följt av fler regionaltåg.
Ta med hunden på SJ’s tåg under dagtid
På SJ’s tåg så finns det särskilda vagnar med en avdelning som kallas ”Djur tillåtet”. Där får du ha med din hund. Du kan bara åka 2 klass med djur.
På en del tåg så kan du inte boka platsbiljett. Då är det viktigt att man endast går på tåget i den avsedda vagnen. Allt fler är i dag tyvärr allergiska mot flera sorters pälsdjur. På utsidan av vagnen finns en skylt som visar att man kan ta ombord djur. Detta gäller enligt SJ.
Resa med mindre hundar på SJ tåg
- På tåg som går på dagen så får du ta med dig två sällskapsdjur utan kostnad.
- De måste dock få plats på golvet vid din sittplats.
Ta med större hundar på SJ tåg
- Har du en större hund (sällskapsdjur) eller vill ha ett större utrymme så behöver du betala motsvarande priset för en ungdomsbiljett på sträckan.
- Djur måste vara på golvet och får inte vara uppe på sätena.
Bra att veta är att om tåget blir inställt och du måste åka buss i stället så ser SJ snällt till att du kan ta med din hund på bussen eller annat sätt. Men de skriver samtidigt att ”Viss ersättningstrafik kan ha speciella regler kring detta”. Man får hoppas att det inte betyder att man måste ha Fido bland väskorna i bussens bagage.
Kan man ta med hunden på SJ’s nattåg?
Det går även bra att åka nattåg med hunden men då får du boka en egen kupé. Har du upp till två hundar så kan du boka en hel liggvagnskupé till dig själv. Reser du med någon så kan ni vara upp till sex personer sammanlagt med maximalt två hundar i kupén.
En liten hake är dock att man måste betala för alla sex platser oavsett om man reser själv eller med eget sällskap. Lite dyrt kanske men man får ju i alla fall möjligheten att hoppa runt bland alla sängplatserna själv. Det kan nog vara bra att boka i god tid om man vill få både plats och ett någorlunda pris.
Västtrafiks regler för hund ombord
På Västtrafiks tåg, bussar och färjor får du ta med dig hunden. Även här gäller att du kan ta med två hundar utan kostnad. Undantaget är sjukreselinjen ”Ronden” där man inte får ta med husdjur alls. Men det finns även en gräns per fordonssektion.
- Max två hundar i samma fordonssektion om de har samma ägare.
- Annars gäller maximalt ett husdjur per fordon eller fordonssektion.
- Föraren kan dock tillåta att fler husdjur tas ombord.
Din hund skall vara kopplad eller sitta i en bur eller väska och inte placeras på säte eller sittplatser. Hundar skall resa längst bak för att minska problem för pälsallergiker. På färjor finns det ibland anvisade platser där man får vara med hunden när man reser.
Särskilda regler gäller för ledarhundar eller certifierad signalhund. Läs mer om detta på Västtrafiks hemsida.
Kalmar Länstrafik – hund på tåg
Här har man satt upp noggranna regler för hur man får åka med hund. Du kan resa med högst två hundar utan kostnad. Detta under förutsättning att du använder avsett utrymme och inte stör andra resenärer. Hundar måste vara kopplade, vara i en hundbur eller en väska för hunden. Hunden får inte vara på någon sittplats.
Om någon resenär eller trafiktjänsteman tycker att din hund är störande så kan det bli att du inte får gå ombord. Du ansvarar såklart själv för din hund.
Åker du över Öresund så får du ta med mindre hundar gratis. Har du en större hund så gäller en enkel barn/ungdomsbiljett för hunden. Du kan ta med maximalt en hund per person. Det finns även speciella regler för införsel av djur som kan vara bra att känna till.
Skånetrafiken – regler för hund
På Skånetrafiken får man ta med sig hund på bussar och tåg utan extra kostnad när man reser inom Skåne och Sydsverige. Man har inget maxantal hundar angivet på sin hemsida vilket skulle betyda att ett hunddagis tryggt kan ta bussen med 10 hundar. Detta så länge de uppför sig exemplariskt förstås.
Lite kortfattat berättar de på sin hemsida att ”hundar ska vara på anvisad plats och inte störa andra resenärer.” När man åker buss så skall man försöka ha hunden så långt bak i fordonet som möjligt.
Norrtåg – ta med din hund
Ja, man kan ta med hund även på Norrtåg. Här finns inga krångliga regler. Så länge man använder de anvisade platserna och inte har hunden på sätet så går det fint att åka med.
Ha en trevlig resa
Undvik rusningstid och var väl förberedd så har du receptet för en trevlig resa. Lycka till!